Halk arasında sivilce olarak bilinen akne, kıl-yağ ünitesinin ( pilosebase follikül) inflamatuvar bir hastalığıdır. Akne lezyonları siyah ve beyaz noktalar (komedonlar), kırmızı kabartılar (papül), içi irinli döküntüler (püstül), daha büyük abseleşmiş kistik yapılar (nodülokistler)’ dan oluşur.
Akne en çok yüzü, boyunu, üst gövdeyi, sırtı ve kolların üst kısımlarını tutar.
Akne tipik olarak ergenlerin hastalığıdır. Bu dönemdeki bireylerin %85’ini etkiler. Her iki cinste de en sık 15-18 yaşlarda görülür. Ancak yenidoğan bebeklerde ve ileri yaşlarda da (40 yaş üzeri) akne görülebilir.
Akne nasıl oluşur?
*Keratinöz tıkaç oluşumu
*Keratinositlerin anormal çoğalması
*Yağ bezlerinin aşırı uyarılması ve aşırı yağ salınımı
*Hormonal anormallikler
*İnflamatuvar hücrelerin birikimi
*P. acnes bakterisinin çoğalması
Akneyi artıran faktörler:
*Kozmetik kullanımı ( fondöten, pudra, aşırı yağlı kremler)
*Hijyen eksikliği veya aşırı hijyen uygulaması
*Mekanik uyarım: Sürtünme, çene bağları, sürekli yüz ile oynama, keman, şapka, cerrahi flasterler, ortopedik alçılar, sürekli oturmak
*İlaçlar: Steroidler, epilepsi ilaçları, lityum, siklosporin akneyi kötüleştirir.
*Ailede şiddetli akne öyküsü
*Yiyecekler: Yapılan çalışmaların bir kısmı akne ve yiyecek arasında bağlantı gösterememiştir ancak bir kısmında ise glisemik indeksi yüksek (cips, kuruyemiş..) yiyecekler ile arttığı saptanmıştır.
Akne Tedavisi:
Akne şiddeti, hasta yaşı, daha önce kullandığı tedaviler, diğer hastalıkların eşlik edip etmediği, hormonal bozukluklar hastanın tedavi planını etkiler.
Tedavi etkinliğini değerlendirmek için en az 6-8 hf gereklidir.
Kontrolde hastanın tekrar muayenesi ile yeni tedavi planı yapılmalıdır.
Tedavi seçenekleri; topikal (sürme ilaçlar), sistemik ( ağızdan alınan ilaçlar) , cerrahi veya girişimsel yöntemler (komedon temizlenmesi, kimyasal peeling, lazer, altıniğne radyofrekans) olarak değişir.
Kliniğimizde Akne Tedavisi:
Bazı sistemik problemleri nedeniyle ya da ağır yan etkileri nedeniyle ağızdan tedavi almak istemeyen hastalarda, sürekli bölgesel topikal tedavi kullanan ve yeterli etkiyi alamayan hastalarda hekim tarafından yapılan cihaz uygulamaları ile akne tedavi edilebilmektedir.
Kliniğimizde medikal cilt bakımı Innofacial Aqua Peeling sistemi ile yapılarak aktif sivilcelere Fractora Radyofrekans uygulaması ile aknelere alternatif bir tedavi sunulmaktadır.