top of page
  • Yazarın fotoğrafıDr. Cansel Köse Gürer

CİLT SAĞLIĞINIZ İÇİN 4 ÖNEMLİ TÜYO

Yaş almakla birlikte cilt kalitesini ve canlılığını korumak daha da önemli hale gelmektedir.

Dış etkenlerin cildimize verdiği hasarı azaltmak için alabileceğimiz önlemler vardır.





1. GÜNEŞTEN KORUNMA


Ultraviyole deride DNA hasarı yaparak hem erken yaşlanmaya hem de deri kanserlerine yol açar. Hatta yaşamın ilk 10 yılında geçirilen güneş yanıkları ciddi hasarlar bırakabilir.

Bu nedenle güneşten korunma çocukluk çağlarından itibaren önemlidir.

*Tekrarlı kereler güneşten koruyucu kremler kullanmak (spf >30 olacak şekilde)

*Şapka takmak

*Gölgede kalmak güneşten korunma için gerekli ögelerdir.





2. SİGARA

Yapılmış ikiz çalışmalarında sigara içen ikizde daha erken cilt yaşlanması, daha fazla sarkma ve kırışıklık ve daha yoğun ton eşitsizliği gözlenmiştir. Özellikle dudak üzeri çizgileri ‘smoker’s lines’ yani sigara çizgileri ya da barkod çizgileri belirgindir.

Sigara derinin oksijen ve besin miktarını azaltmaktadır. Sigaranın bırakılmasıyla birlikte cilt canlanır ve matlık kaybolur.



3. ŞEKER

Aşırı şeker tüketiminin cilt kalitesine yoğun olumsuz bir etkisi vardır. Şekerin fazlası deriye sıkılığını ve canlılığını veren kollajen liflerinde ‘glikasyon’ adı verilen çapraz bağlar oluşturur. Oluşan bu yapısı bozulmuş kollajen “şeker sarkması” na neden olur. Fazla şeker tüketen kişilerde deri sarkması ve kırışıklığın artışı dikkat çekmektedir.


4. BOL SU TÜKETİMİ

Su hayatın devamlılığı için ana bir maddedir, vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır. Tüm organlar gibi deri de suya ihtiyaç duyar, içten dışa su ile nemlenir ve yumuşak, dolgun, canlı ve parlak kalır. Derimiz en büyük organımızdır, vücudu dış etkenlerden ve toksinlerden korur, vücut sıcaklığını ayarlar, su kaybını önler. Genel olarak günlük 2.5 litre su içilmesi önerilmektedir.


Yapılmış ikiz çalışmalarında sigara içen ikizde daha erken cilt yaşlanması, daha fazla sarkma, kırışıklık ve daha yoğun ton eşitsizliği gözlenmiştir. Özellikle dudak üzeri çizgileri ‘smoker’s lines’ yani sigara çizgileri ya da barkod çizgileri belirgindir.

Sigara derinin oksijen ve besin miktarını azaltmaktadır. Sigaranın bırakılmasıyla birlikte cilt canlanır ve matlık kaybolur.



1.048 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page