top of page
Yazarın fotoğrafıDr. Cansel Köse Gürer

ZONA NEDEN OLUR?


Foto "Atlas of Clinical Dermatology" Anthony du Vivier

Halk arasında “gece yanığı” olarak bilinen “Zona hastalığı” önceden geçirilmiş su çiçeği virüsünün tekrar ortaya çıkması ile görülür.


1. Zona nasıl oluşur?


Daha önce geçirilmiş su çiçeği virüsü yıllarca omurilikteki sinir köklerinde saklı kalır. Kişinin vücut savunma sistemi zayıf düştüğünde bu virüs ortaya çıkarak hangi sinir hattını tuttuysa (sağ ya da sol) o taraftaki alanda, orta hattı geçmeyen döküntü oluşturur.

2. Vücudumuzun savunma sistemi ne zaman bozulur?


Uzun süreli hastalıklar, kanser, şeker hastalığı, ağır enfeksiyonlar, beslenme bozuklukları ya da yoğun stres durumlarında vücudumuzun savunma sistemi giderek bozulur. Hastalıklarla yeteri kadar savaşamaz.


3. Zonada deri görüntüsü nasıldır?


Zona tuttuğu sinir hattı boyunca grup oluşturmuş içi su dolu kabarcıklar şeklinde gözlenir. İlk önce kızarık bir zemin oluşur ardından içi su dolu kabarcıklar çıkar, daha sonra kabuklanarak dökülür.

4. Zona bulaşıcı mıdır?


Zona, su çiçeği geçirmemiş ve savunma sistemi düşük kişilerde, küçük bebek ya da yenidoğanlarda bulaşıcı olup su çiçeğine neden olabilir.


5. Zona tedavisi nasıldır?


Zona döküntülü ve ağrılı bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde zona döküntüleri 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak ağrı şiddetli devam edebilir. Bazen haftalar hatta aylar boyu ağrı devam edebilir.

Tedavideki amaç hızlı bir şekilde ağrıyı dindirmek ve döküntüleri gidermektir. Bu nedenle ilk 48-72 saat içerisinde antiviral tedavi başlanılmalıdır.

2.631 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page