Deri çatlakları hızla büyüyen vücudun bazı bölgelerinde derinin yeteri kadar genişleyememesi nedeniyle oluşur. Deri gerilir, incelir ve çatlaklar oluşur.
1. Çatlaklar özellikle ne zaman oluşur?
Gebelik döneminde hızla alınan kilolar, ergenlik döneminde vücut şekillenirken ve boy uzarken, hızla alınan kilolar ile ve yoğun spor ile kas geliştirme sürecindeki sporcularda deri çatlakları oluşabilir.
2.Deri çatlakları genetik midir?
Deri çatlakları genetik yatkınlık gösterir.
3.Nerelerde oluşur?
Karın bölgesi, kalçalar, meme etrafı, bacaklar, kollar ve hatta sırt orta hatta uzamaya bağlı gelişebilir. Erken dönemde pembe mor renkli olan çatlaklar zamanla beyaz sedefi bir renk alır. Tedaviye erken başlamak yüz güldürücüdür.
4. Sistemik hastalıklarla birlikte görülür mü?
Uzun ve yoğun kortizon kullanımı, Cushing sendromuna yol açan sistemik hastalıklar ve Marfan sendromu gibi genetik hastalıklarda görülebilir.
5. Deri çatlakları nasıl tedavi edilir?
*Çatlak önleyici deri kremleri: Kakao yağı, shea yağı, centella asiatica, acı badem yağı gibi bitkisel yağlar, kollajen uyarıcıları özellikle önlem amaçlı kullanıldığında faydalı olmaktadır. Gebelik döneminde 5. aydan itibaren ya da erken farkedilen çatlaklarda kullanılması önerilir. Masajla iyice yedirilmesi etkinliğini artırır
*Altıniğne Radyofrekans uygulamaları: Tekrarlayan seanslarla çatlaklar üzerindeki etkisi gösterilmiştir. Ek olarak diğer tedavilerle kombine uygulanması başarı şansını artırır. Çatlaklarda yara iyileşmesi etkisi ve kollajen uyarımı ile etkisini gösterir.
*Ablatif fraksiyonel lazer sistemleri: Hem yara iyileşmesi hem de kollajen uyarımı yapar. Tekrar seanslar gerektirir.
*Pulse dye lazer sistemleri de özellikle pembe kırmızı renkli çatlaklarda daha etkilidir.
*İntradermal vitamin, aminoasit ya da kollajen içerikli uygulamalar tedavi etkinliğini artırmaktadır.
Comentarios