Kozmetik selülit kadınlarda sık görülen daha çok kalça, karın ve bacak bölgelerinde tipik olarak portakal kabuğu görünümünde bir tablodur. Selülit alt deri dermis ve altına doğru ilerleyen yağ birikimleri ile oluşur. Estetik olarak çok rahatsız edici olan bu durum tedavisi zor ve çok yönlüdür. Genetik ve östrojen hormonu ile yatkınlık gösterir. Kilo fazlası selüliti artırırken bazen zayıf kişilerde de selülit görülebilir.
1. Bol su için
Selülit için mücadelede ilk madde bol bol su içilmesi olmalıdır. Günlük en az 3 lt su içilmelidir!
2. Diet
Kafeinli içeceklerden ve yüksek karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durun
3.Spor
Spor selülit ile mücadelenin “olmazsa olmaz” ıdır. Vücuttaki özellikle selülitli bölgedeki mikro kan akımının artışı spor ile sağlanmalıdır.
4. Fiziksel, termal ve mekanik yöntemler
Selülit masajları, ısı, ultrasonik ya da akustik dalga yöntemleri selülit ile mücadelede kullanılan yöntemlerdir.
5. Selülit mezoterapisi
Deri altı yağ dokuyu eriten maddelerin derialtına injeksiyonu ile de selülitte azalma tekrarlayan seanslarla elde edilir.
6. Cihaz uygulamaları
Yağ yıkımı yapan lazerler, selektif kriyoliz soğuk ile yağ eritme, radyofrekans cihazları ile yağ eritme gibi farklı bir çok yöntem selülit mücadelesinde yer almaktadır.
7. Selülit kremleri
Çeşitli bitkisel içerikteki kremler selülitli bölgedeki mikro kan akımı ve lenfatik drenajı artırarak selülitin giderilmesine yardımcı olur.
Hiçbir yöntem tek başına etkili değildir. Kombine uygulamalar ve evde kişinin kendi yapacağı yaşam tarzı değişiklikleri selülit ile mücadelenin en önemli kısmıdır. Deri mimarisindeki bozukluk olan selülit çok yaygın bir durum olup zaman içerisinde artıp azalabilir.